baest
Wandelen langs de Kleine Beerze op het landgoed Baest.


Je hoort gedurende 4 minuten de veldleeuwerik! Geluid eerder stoppen? Klik op II onderaan de pagina.


Start het spelertje voor de beiaard van de Oirschotse Sint-Pieter, tijdens Open Monumentendag 2011. Ga voor het bijbehorende filmpje naar YouTube

terrassen_kerk
Op de terrassen aan de Markt van Oirschot, is het vrijwel het hele jaar door goed toeven.


Oirschot is een gemeente met 17.500 inwoners. Het heeft ongeveer 300 goed geconserveerde monumentale gebouwen. Het rijke historische verleden is te voelen onder meer op de Markt, met de meer dan vijf eeuwen oude Sint-Petrus Basiliek, het oude raadhuis (1513) en gezellige plein met zijn statige kastanjebomen, volle terrassen en restaurants. Oirschot noemt zich met zijn elf natuurgebieden terecht ‘monument in het groen’.

Het kerkdorpje Spoordonk (Sporring in het plaatselijk dialect) ontleent zijn naam aan een donk (verhoging) in moerassig gebied, het woordje spoor komt van sporkenhout (struikgewas). In de omgeving is dan ook veel water en moeras te vinden. De belangrijkste natuurgebieden liggen aan het riviertje de Beerze.


In de 14 de eeuw al stond Spoordonk op de kaart, er werd een kasteel gebouwd (Huize Ten Bergh) afgebroken in 1774. In 1320 werd de watermolen in bedrijf genomen door de Heren van Oirschot. Sinds de renovatie zijn er in de watermolen een koffiehuis en een privémuseum gevestigd. Er wordt weer geregeld graan gemalen.

In het middenvan het dorp bevindt zich de Sint-Bernadettekerk, gebouwd in 1934. In het buitengebied zijn nog heel wat Brabantse langgevelboerderijen te zien. Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes die in Spoordonk starten.

Meer over Spoordonk

Een virtuele wandeling door het centrum van Oirschot

ooievaarsOoievaars aan de Beerze bij Spoordonk

Deze hangbrug over de Beerze  kom je tegen bij een rondwandeling vanaf de H. Eik langs beide oevers van de rivier.

Oirschot ligt in een ‘driehoek’, gevormd door de steden Den Bosch, Eindhoven en Tilburg. Dit gebied wordt Het Groene Woud genoemd en vormt een landschappelijke en recreatieve eenheid.

Frans W heeft er een interessante fotoserie van op YouTube gezet.

beerze_meandertEn achter onze BenB heeft ‘natuurherstel’ ervoor gezorgd dat de Beerze ook daar weer meandert. Middenin zie je een van de vistrappen. Die hebben we gefilmd.

Vogelgeluid stoppen: Klik op II